Surfen
Makkum is een ideale surfstek. Het kniediepe water en de 'nooit' aflatende wind in deze hoek van het IJsselmeer maken dat surfers uit alle windstreken naar het Makkum komen.
Onze villa's liggen vlakbij het strand. U loopt er met uw surfuitrusting zo naar toe. Een ideale stek voor de surfer met alles wat een surfhart begeert

Actief dagje op het water? Leren windsurfen bij Funsport Makkum op je eigen niveau. Windsurfles is ook leuk als dagje uit met collega's, vrienden of familie


 
sloepverhuur Makkum
U kunt een sloep of andere boot bij de vakantiewoning ter plaatse huren  (bijv. www.zuidwaard.nl)

In een luxe, comfortabele sloep genieten van al het moois wat het water en de natuur te bieden heeft. Varend in een sloep in en rondom Makkum kunt u dit optimaal beleven. U kunt vanuit de haven van het Beachresort in Makkum verschillende routes varen. U heeft vanuit het villapark directe verbinding met IJsselmeer. Via het IJsselmeer kunt u bijvoorbeeld naar het Kazemattenmuseum in Konwerderzand, naar Workum of Hindeloopen.  Of u gaat in Makkum door de sluizen via de Grote Zijlroede naar Bolsward, Workum of u legt aan op een mooi plekje of dorpje onderweg. Er zijn volop mogelijkheden.

 

 

 

 


 

Varen
Friesland de watersportprovincie bij uitstek, kent uiteraard vele vaarroutes. Naast de grote meren is dit juist een mooie manier om Friesland vanaf het water te ontdekken. Makkum is de ideale plaats voor de start van een vaarvakantie. Vanuit Makkum vaart u het IJsselmeer op en binnen een half uur kunt u genieten op de Waddenzee of van de Friese meren.

Het weer op het IJsselmeer
Het IJsselmeer is geen meertje zoals de naam doet vermoeden, maar op het IJsselmeer kan het behoorlijk tekeer gaan, daarom doet u er goed aan het wijde water te mijden als u nog te weinig ervaring en/of als uw boot onvoldoende 'zeewaardig' is. Onder 'zeewaardig' verstaan we de algehele conditie en constructie van de boot, alsmede de conditie en ervaring van de opvarenden. Het IJsselmeer is veel groter dan velen denken. Middenop is de dichtbijzijnde haven op zijn minst toch nog 15 tot 20 km verwijderd, dat betekent in de praktijk al gauw 2 tot 3 uur varen. De golven op het IJsselmeer kunnen zeer kort en hoog zijn, mede doordat het weer snel kan veranderen. Windbuien over het water kunnen vervelende golven meenemen, waardoor men zelfs zeeziek kan worden.

Het Friese merengebied
Het Friese merengebied  wordt vooral gekenmerkt door het vele water. Tienduizenden hectaren aan meren en plassen, die onderling ook nog eens via het water met elkaar zijn verbonden, hebben er voor gezorgd dat dit gebied zich tot een waar watersporteldorado en tot hťt visitekaartje van Frysl‚n heeft ontwikkeld. Maar er is meer! Het cultureel erfgoed is in dit gebied uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Drie van de elf Friese steden zijn hier gelegen. Zowel in Bolsward, Sneek als in het kleinere IJlst weerspiegelen de oude stadscentra de verbondenheid met het water en een rijke historie. Ook in de dorpen zijn veel karakteristieke elementen uit het verleden bewaard gebleven.
Een van de meest opvallende aspecten van de Friese cultuur is het bestaan en actieve gebruik van de Friese taal, de tweede rijkstaal in Nederland. Maar ook de Elfstedentocht, het kaatsen, fierljeppen en skŻtsjesilen hebben de provincie Frysl‚n de nodige faam bezorgd.
De grote waarde die de Friezen hechten aan tradities en historische erfgoederen komt tot uitdrukking in het grote aanbod aan activiteiten. BraderieŽn, muziekfestivals, zeilwedstrijden en andere grote en kleine evenementen brengen het gehele jaar door veel vertier in onze regio. Stads- en dorpswandelingen, een indrukwekkende en gevarieerde natuur met veel fiets- en wandelmogelijkheden en een groot museaal aanbod completeren het aanbod met "voor elk wat wils".

 

Marina Makkum
Aan de noordzijde van het recreatiegebied ligt de Marina Makkum, een moderne jachthaven met alle faciliteiten.
 

MARINA MAKKUM, een moderne jachthaven met 600 ligplaatsen, ieder voorzien van eigen stroom- en wateraansluiting. Een prima restaurant, gezellige Jachtclub en Direct gelegen aan het lange zandstrand van het IJsselmeer. Natuurlijk is het technische gedeelte niet vergeten: Om uw schip in perfecte conditie te houden is er op de jachthaven een zeilmakerij en scheepstechnische dienst. Op een steenworp afstand vindt u alle overige maritieme faciliteiten als winterberging, grote botenliften,mastenkranen en jachtschilders.

 

Elfstedenroute Friesland Holland-Elfsteden vaarroute: de mooiste route door Friesland!
Elfsteden Tour met een luxe sloep met buiskap tegen zon en regen

Unieke, geheel verzorgde boottocht met een exclusieve sloep langs alle Friese Elfsteden en hun bezienswaardigheden. U overnacht, ontbijt en dineert zes keer in Frieslands mooiste hotels aan of nabij het water. Deze geheel uitgestippelde boottocht stelt u in de gelegenheid in alle rust te genieten van de Friese cultuur-historie, het waardevolle natuurlandschap en de gastronomie.

info vaararrangement elfstedenvaarroute